Pijanista Stefan Đoković na jubilarnom, desetom, festivalu „Dani Danila Lazovića“

 

Pijanista Stefan Đoković na jubilarnom, desetom, festivalu „Dani Danila Lazovića“

 

Jedan od najtalentovanijih pijanista svoje generacije, Stefan Đoković, predstaviće se pribojskoj publici i gostima festivala „Dani Danila Lazovića“ 20. septembra u Domu kulture "Pivo Karamatijević“ u Priboju.

Izvodiće dela Šuberta, Šopena i Lista. Pijanista Stefan Đoković do sada je održao brojne koncerte i ostavio nepodeljene utiske koji se mogu iskazati sledećom tvrdnjom: njegovi koncerti nisu samo muzički nastupi, već spoj talenta, muzičke virtuoznosti, harizme i posebne veze koju ovaj pijanista stvara sa publikom.

Posebno je važno istaći da je koncert deo projekta „Sa Mozzartom na krilima muzike“, pod pokroviteljstvom prve dame, gospođe Tamare Vučić.

Ovaj projekat popularizuje klasičnu muziku, ali i humanost sa konkretnim ciljem da se kultura vrati u svoj dom, dom kulture. Muzički karavan u saradnji sa fondacijom „Mocart“ ovim projektom podržava rad kulturnih ustanova i očuvanje i popularizaciju klasične muzike.

O Stefanu Đokoviću:

Stefan Đoković je rođen 7. oktobra 1990. u Kragujevcu.

Svoje muzičko obrazovanje započeo je u Muzičkoj školi "Mokranjac" u Beogradu, specijalizirajući se za klavir i muzičku teoriju. Kasnije je upisao studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je studirao pod mentorstvom renomirane profesorke Maje Rajković.

Nakon završetka osnovnih studija, Stefan je svoje muzičko obrazovanje nastavio u Londonu, radeći sa uglednim profesorom Petrom Bitelom na „Gildhal školi muzike i drame“ (Guildhall School of Music and Drama). Ovde je započeo svoj put ka vrhunskom muzičkom izvođenju.

Godine 2017, Stefan je uspešno završio master studije za klavir u klasi profesora Nenada Radića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, dok je trenutno student završne godine doktorskih akademskih studija, kontinuirano usavršavajući svoju tehniku i umetnički izraz.

Stefan Đoković je dobitnik prestižnih nagrada, kao što su "Olga Mihailović" za najperspektivnijeg studenta odseka za klavir i "Nevena Popović" za najveće umetničko postignuće u 2021. godini. Njegov izvanredan talenat nije se ograničio samo na klavir, već je i diplomirao na pevačkom odseku Muzičke škole "Mokranjac" u Beogradu, pod vođstvom Sanje Pljakić.

Stefan se istakao i kao izuzetan operski tenor, osvajajući brojna takmičenja, uključujući "Bruna Spiler", Republičko takmičenje, "Nikola Cvejić", "Lazar Jovanović" i "Amadeus Festival". Njegovo opersko obrazovanje je započeto na „Gildhal školi muzike i drame a u Londonu, gde je bio stipendista.

Imao je privilegiju da učestvuje na majstorskim kursevima izuzetnih operskih pevača i saradnika širom sveta, dodatno obogativši svoje umetničko iskustvo. Njegova posvećenost i talenat su ga doveli do nastupa u prestižnim dvoranama širom sveta, uključujući „Karnegi hol“ u Njujorku, Veliku dvoranu St.Petersburgske filharmonije, „Kadogan hol“ u Londonu i mnoge druge.

Stefan Đoković je ostavio svoj muzički pečat i kroz brojne snimke za nacionalnu televiziju, Radio Beograd, BBC radio, francusku nacionalnu televiziju, ruski Orfej i mnoge druge.

Njegova strast prema muzici i izuzetno muzičko umeće čine ga umetnikom bez premca. Stefan Đoković ostavlja dubok trag u svetu klasične muzike svojim jedinstvenim talentom i izvanrednim izvođenjima.

 

JoomShaper