Drugog dana festivala u zavičajnom muzeju priboj predstava „Što se bore misli moje“

Drugog dana festivala u zavičajnom muzeju priboj predstava „Što se bore misli moje“

Ova istorijska melodrama nastala je u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije usled želje autorskog tima da se očuva sećanje na teški, izrazito značajni, ali i oslobodilački period srpske istorije u 19-om veku. Iz umetničke želje i patriotske motivacije da se teatarski oživi veliki, voljeni i tragično postradali srpski  knez Mihailo Obrenović, kao i njegova kontroverzna, ali posvećena supruga Julija Hunjadi Obrenović, ova predstava se pažljivo i temeljno bavi istorijskim činjenicama i okolnostima u kojima je Knez živeo i delovao. Sublimira najvažnije i najistaknutije događaje, kako njihovog ličnog života, tako prilika i neprilika u čitavoj Srbiji i Evropi u periodu između 1858. i 1868. godine. Od Mihailovog boravka u izganstvu, preko povratka na vlast, do stravičnog atentata.

Autorka teksta Zlata Tipold nadahnuta delom “Bezdno”,književnice S.Velmar Janković, rukovodila se idejom da kroz odnos kneževskog bračnog para, Mihaila Obrenovića i austrougarske grofice Julije Hunjadi Obrenović, prikaže koliko istorijske i društvene okolnosti determinišu živote pojedinaca, kako običnih ljudi tako još snažnije onih koji su na najodgovornijim položajima.

Predstava gledaocima približava strahove i nadanja „balkanskog Hamleta“ (kako su u Evropi nazivali kneza Mihaila), prikazuje njegove unutrašnje borbe i dileme u iščekivanju dolaska na vlast, a potom jasan odnos i požrtvovanost prema svojoj domovini. Istovremeno ukazuje na lik, delo i veliki uticaj njegove izabranice Julije. Oživljavajući na sceni intrigantne karaktere i osobine ovih znamenitih ličnosti, ona daje priliku publici da sazna i isprati sve specifičnosti njihovog muško- ženskog odnosa.

Kneževski par, kao i svi ostali “obični” ljudi, proživljava različite svakodnevne životne i ljubavnne situacije. Međutim, njihova emotivna borba, usled tereta vladarske uloge i odgovornosti prema celoj naciji, doprinosi izmeni paradigme posmatranja i omogućava publici da razume sa kakvim pritiskom su se junaci susretali, kao i da zaviri “iza kulisa” dvora 19.veka.

Suštinske razlike u mentalitetu, karakteru i uslovi u kojima su odrastali i živeli ovo dvoje ljudi, diktiraju njihov odnos i put koji prelaze- od velike ljubavi, do potpunog kraha bračnog odnosa.

Ovo jeste predstava o prevari i žrtvi, stradanju i smrti, o burnom periodu srpske istorije ali, njena forma je uzbudljiva i jednostavna.

Publika je u njoj četvrti zid intimnog prostora popularno kneževskog para. Na taj način, kroz njihove duboko intimne priče, u koje su utkani ljubav, strast i ličneispovesti, ima priliku da neposredno doživi i proživi sudbine protagonista i da zajedno sa njima proputuje kroz turbulentnu i čudesnu epohu srpskog naroda. Razdoblje koje obiluje lepotom tradicionalnih vrednosti, kao i inicijaciji modernih tekovina ali, svedoči i o veličini nacionalne tragedije.

Predstava “Što se bore misli moje”, premijerno je izvedena na sceni pozorišta Slavija, 16. decembra 2022.

  

  

 

 

JoomShaper