Ratomir Rale Damjanović

Pisac, radio novinar, recitator

 

Ratomir Rale Damjanović je pohađao osnovnu školu u Inđiji i srednju školu (gimnaziju) u Sremskoj Mitrovici, zatim je studirao na nekadašnjoj Katedri za jugoslovensku i svetsku književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i diplomirao. Po završetku studija radio je novinar Radio Beograda 1980. godine, a od 1983. imenovan za zamenika glavnog urednika Programa 202 i Radio Beograda 2. 1993.godine napušta pomenuti radio, ali se na njega vraća 2001.Sa sinovima osniva izdavačku kuću Itaka 1992. godine. Nagrađen je nagradom Zlatni mikrofon za životno delo 2008. godine.

Rale Damjanović je i pisac romana, eseja i kratkih priča. Dobitnik je renomiranih književnih nagrada kao što su Nagrada Miloš Crnjanski (1994) za „Komemoraciju“ i Nagrada Isidora Sekulić (2005) za „Džonijev solo“; njegov roman „Sančova verzija“ nominovan je za finalni izbor NIN-ove nagrade 1999. Romani „Prljavi čovek“, „Sančova verzija“ i „Zauvek ćeš plivati“ duboke su priče o raspadu Jugoslavije. Damjanović je ove romane pisao po uzoru na Remarka i njegovog pacifističkog dela.

Bio je jedan od urednika antologije Srbija u delima stranih autora: pesme, drame, pripovetke, odlomci iz romana, poslanica, ratnih izveštaja, eseja, putopisa (1996), koja je dostupna u engleskom prevodu od 2000. godine. Još kao mlad, Damjanović je počeo da recituje pesme i tekstove raznih autora na svim prilikama i kulturnim manifestacijama. Tokom decenija postao je veoma cenjen i omiljen recitator sa brojnim gramofonskim pločama i CD snimcima.

Damjanović je izabran za umetnika Fulbrajtovog programa „Artist-in-residence“ na Univerzitetu Kalifornije (UCLA) od 1971–72.

 

JoomShaper