Разговор са Светланом Дрињаковић

продуценткињом, филмском и телевизијском редитељком, и директорком Смарт медиа продукције

1. Ове године се одржава девети по реду фестивал „Дани Данила Лазовића“. Прошле године сте били чланица стручног жирија. Какви су ваши утисци о Прибоју и фестивалу?

Прошле године сам први пут била у Прибоју и на фестивалу. Пре свега морам да кажем да је Прибој диван град. Шармантан, топао и гостопримљив. Наравно, то све не би било могуће без људи из Прибоја, који чине све да се осећате као код куће. Што се фестивала тиче, он је значајан из много разлога, али бих ја посебно издвојила два. Први је што чува успомену на име великог глумца Данила Лазовића, а други што даје младим глумцима шансу да се упознају и надмећу у говорењу поезије.


2. Дуго година је телевизијска уметност ваша пасија. Поред тога што сте редитељка по вокацији, уз ваше име као продуценткиње, вежу се и незаборавне серије и пројекти које су сви волели и воле још увек. Који савет бисте дали будућим глумцима? Шта је најважније знати пре него што дођу у студио, односно на кастинг?

На ово питање нема универзалног одговора, без обзира на то колико се човек бави телевизијом или уметношћу уопште. Ипак, после толико кастинга и телевизијских пројеката, могу да дам савет. Верујем да свако треба да буде свој и да задржи посебност свог израза, али исто тако и да буде озбиљан, одговоран и спреман да учи и напредује. То се некако види од кастинга, од самог почетка.


3. Поезија је од оснивања фестивала „Дани Данила Лазовића“ примарна област којом се фестивал бави и коју популаризује. Колико је по вашем мишљењу важно неговати поезију и шта она представља за културу једног народа?

Неговање сваке уметности је важно. Можда је нека уметност популарнија од друге, али то је не чини мање уметношћу ни у ком смислу. Тако је и са поезијом. Нажалост, чињеница је да све мање говори, чита и пише поезију, мање је у јавном простору и сами наставите низ…Али, манифестације попут фестивала „Дани Данила Лазовића“ јесу добар пут да се говори о поезији, да јој се да на значају и да бар док траје фестивал заузме оно место које јој несумњиво припада.
Ја се искрено надам да ћемо у годинама које долазе, моћи да кажемо да смо као друштво успели бар да приближимо поезију месту које јој у култури сваког народа, па тако и нашег, припада. Имамо и увек смо имали песнике на које можемо да будемо поносни, а на нама је да се потрудимо да сачувамо и поезију и културу, јер тако чувамо себе.


4. „Вратиће се роде“, „Ја имам таленат“, „Потера“, „Пирамида“…Серије из ваше продукцијске куће „Истине и лажи“, „Игра судбине“, „Тате“, „Коло среће“…Ускоро и нова „Од јутра до сутра“…У чему је магија вашег успеха или сваки драмски уметник мора да пронађе свој рецепт за њу?

Рецепт као упутство не постоји. Индивидуалан је, као што је и сваки уметник на овом свету прича за себе. Ипак, оно што ја засигурно могу рећи, а можда неком може помоћи, је да ме је кроз целу каријеру увек водила жеља да не стајем. Пуно учим, примам конструктивне критике, непрестано истражујем, радим и верујем свом инстинкту.


5. Смарт продукција и фестивал „Дани Данила Лазовића“ су ове године направили сарадњу. Доделићете специјалну награду за студента или студенткињу глуме, који ће добити улогу у неком од ваших пројеката, што је велика шанса. С тим у вези, колико је заправо важно дати шансу младима и да ли као друштво у целини, понекад зазиремо од тога?

Велико ми је задовољство што је ова сарадња остварена и ја лично, али и моји сарадници у продукцији се радују што ћемо у неком од пројеката моћи да сарађујемо са такмичаром или такмичарком са вашег фестивала.
Што се тиче зазирања од тог да се младима да шанса, мислим да смо задњих година направили помаке у том смислу, као друштво. Ја сам, лично, увек давала шансу младим глумцима, посебно кроз велике серије које сте поменули у питању. Уосталом, верујем у то да ако не дамо шансу младима, ускратили смо себе за будућност. Нико се није родио научен и са искуством. Као што је неко некада помогао нама, ми данас морамо да помогнемо другима.


6. У нашој земљи се доста снима последњих година и чини се да је укупна српска телевизијска и филмска продукција стала на ноге. Наше серије, филмови и остали садржаји гледају се и у региону. Имамо ли потенцијал да одемо и корак даље, у остатак Европе или свет?

Наша остварења су одавно спремна за Европу и свет и много пута су за то добила признање. И да, тачно је да се доста снима и то је добро. Много пројеката, продукција, различитих идеја чини конкуренцију здравом, а то је основ за квалитет. Баш зато, мислим да смо спремни и да треба још марљивије да радимо, јер имамо и довољно креативности и знања да под истим условимa можемо да се такмичимо са било ким.

 

7. Која је ваша порука за све студенте који ће се ове године представити на фестивалу? Шта сте највише вредновали прошле године као чланица стручног жирија, а шта ћете ове, када будете бирали првог добитника специјалне награде Смарт продукције?

Порука за студенте је да уживају у сваком тренутку и да се не плаше. Одговорност је добра и делотворна све док не пређе у страх. Зато свим студентима желим да кажем да буду своји, сигурни у себе и на висини задатка, али никако уплашени такмичарске вечери и жирија. На фестивалу „Дани Данила Лазовића“ су сви пријатељи, пријатељи који воле уметност. То је оно најлепше.
Моје оцене, које су биле јавне, јасно су рекле шта сам вредновала прошле године. Ове године, када будем доносила одлуку о првом добитнику Специјалне награде Смарт продукције, моји критеријуми биће једнако озбиљни, али ће узимати више сегмената у обзир.

 

Разговарао: Душан Јанковић

 

JoomShaper