Damir Mahmutović

Docent, Akademija dramskih umjetnosti iz Tuzle

 

Damir Mahmutović je rođen 30.10.1976. godine u Tuzli. Diplomirao je 14.02.2004. godine na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli (studijski program Gluma) u klasi profesora Vlade Keroševića. Akademske 2002/2003. godine Damir Mahmutović je angažovan kao student demonstrator na predmetu „Scenski govor“, a od februara 2004. godine na istom predmetu je u svojstvu stručnog saradnika. U saradničko zvanje asistent izabran je 22.04.2005.godine, te je od oktobra akademske 2005/2006. godine zaposlenik Univerziteta u Tuzli na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla za nastavno-umjetnički predmet “Scenski govor”, a od 17.03.2009. godine izabran je u saradničko zvanje viši asistent.

Pararelno sa Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru 2009. godine zaključuje Ugovor o djelu kao saradnik za izvođenje nastave i obavljanju ispita za nastavni predmet “Scenski govor” (Odsjek za dramsku umjetnost u dvije studijske grupe: “Gluma” i “Dramska pedagogija”). Akademske 2015/16. godine upisuje II ciklus studija studijskog programa Gluma na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, te ga uspješno završava 27.06.2016. i stiče akademsku titulu i stručno zvanje Magistar umjetnosti glumac (MA).

Damir Mahmutović je 2019. godine izabran u nastavno-umjetničko zvanje docent za užu umjetničku oblast “Gluma” na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, te je od akademske 2021/22. godine odgovorni nastavnik na predmetu “Scenski govor I-VIII”, kao i na nastavno-umjetničkom predmetu “Oratorstvo” na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Pored nastavno-pedagoškog rada, Damir Mahmutović je paralelno radio i na svom umjetničkom stvaralaštvu, te je igrao u velikom broju pozorišnih i filmskih uloga, od kojih su samo neke:

1. Pozorišne predstave: “Prosjačka opera” (režija: Branko Šimić); “Tvrđava” (režija: Vlado Kerošević); “Adam Geist” (režija: Dino Mustafić); “Povratak u pustinju” (režija: Branko Šimić); “Hanibal podzemni” (režija: Goran Damjanac); “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” (režija: Goran Damjanac); “Kralj Betajnove” (režija: Goran Damjanac); “Kuća bez vrata” (režija: Gradimir Gojer); “Zemlja koja diše (režija: Šemsudin Gegić);

2. Dugometražni igrani filmovi: “Dobro uštimani mrtvaci” (režija: Benjamin Filipović); “Quo Vadis Aida” (režija: Jasmila Žbanić); “Hiljadarka” (režija: Nenad Đurić); U dugometražnom igranom filmu “Hiljadarka”, pored glumačkog zadatka, angažovan je i kao lektor.

Učestvovao je u velikom broju, kako domaćih, tako i internacionalnih festivala, od kojih svakako treba pomenuti: „MESS“ (Sarajevo), „TKT Fest“ (Tuzla), „Pozorišni/kazališni susreti u Brčkom“(Brčko), „Festival BiH drame“ (Zenica), „Pozorišne/kazališne igre u Jajcu“ (Jajce), „Bihaćki festival“ (Bihać), „Virkas“ (Virovitica), „Festival antičke drame Stobi”, Festival antičke drame “Antika fest – Felix Romuliana” (Zaječar), Festival antičke drame “Antika fest” ( Kladovo), Festival antičke drame “Dunav fest” ( Beograd), “Susreti akademskih teatara” (Prozor), ”Sterijino pozorje” ( Novi Sad) i druge.

Od 2019. godine Damir Mahmutović,MA, docent, pored nastavno – pedagoškog rada obnaša i funkciju prodekana za nastavu i studentska pitanja na Akademiji dramskih umjetnosti, te je i aktivni član Senata Univerziteta u Tuzli. Od svog prvog izbora u saradničko zvanje asistenta, pa sve do danas, kada je kao docent odgovorni nosioc predmeta: “Scenski govor I – VIII”, učestvovao je u incenacijama mnogih studentskih predstava kao redatelj, asistent režije ili kao glumac, a koje su gostovale na brojnim domaćim i međunarodnim pozorišnim festivalima, te su mnoge i nagrađivane.

 

JoomShaper